За Планекс

История

История


1990 г. - Началото
„Планекс” е създаден през октомври 1990 година като еднолична фирма – ЕТ „Планекс – Пламен Андреев” с предмет на дейност проектиране и строително-ремонтни работи. Първите обекти, ново строителство, са частни къщи, битова сграда с котелна централа на Елдоминвест – Варна. В следващите три години фирмата развива дейността си: изпълнява реконструкцията на хотели в КК „Златни пясъци”, както и ново строителство на магазини, офисни помещения и жилищни сгради на предприемачески принцип.

1993 - 2001
Нарасналият обем работа изисква и нова организация на дейността на фирмата - през октомври 1993 година е създаден „Планекс” ООД със съдружници инж. Пламен Андреев и инж. Христо Димитров. В периода 1994 – 2001 г. „Планекс” ООД се специализира в комплексно строителство и цялостно обзавеждане на хотели и офис сгради.
 
По-значимите обекти през този период са:
  • строителство на централния офис на банка „Биохим” във Варна и реконструкция на 25 банкови клона,
  • строителство на офиса на „Райфайзенбанк”,
  • офис сграда на Българската телекомуникационна компания във Варна,
  • цялостно изграждане, оборудване и обзавеждане на хотелите „Здравец”, „Аврора”, „Метропол”, „Мак” в курорта „Златни пясъци”, „Иберостар Обзор Бийч”, хотел „Еврика” в курорта „Слънчев бряг”,
  • Завода за производство на перилни препарати на Hayat Chemical България и много други.
Фирмата продължава да строи и жилищни сгради, къщи и вили. За седем години „Планекс” ООД се превръща в лидер на строителния пазар във Варна и региона, а марката „Планекс” става синоним на високо качество, професионализъм и доверие.

Целите, които „Планекс” ООД си поставя по отношение организацията на работата, спазването на срокове, гарантирането на качеството, налагат създаването на фирми за производство на алуминиева дограма, мебели, окачени тавани и др. Така през 1996 са създадени „Планекс Геалан” ООД (през 2004 г. преименуван на „Планекс Алупласт” ООД) – предприятие за производство и монтаж на алуминиеви и PVC врати и прозорци (система GEALAN). През същата година, чрез сливането на фирма „Домекс” и мебелното производство на „Планекс” ООД, е създаден „Планекс Ел Зет” АД – предприятие за производство на мебели от меламинови плоскости и масивно дърво.

През 2000 г. са създадени:
  • дъщерното дружество „Планекс Стил” ООД – специализирана фирма за изпълнение на сухо строителство – стени и тавани от гипсокартон, метални и минералфазерни окачени тавани и фасадни облицовки;
  • „Планет Тур” ООД – специализирана фирма за хотелиерство и ресторантьорство, която днес притежава и управлява хотелите „Сити планет”, Парк хотел „Планет”, „Сплендид” във Варна и „Съни Планекс” в курорта „Слънчев бряг”.

През 2001 г. са създадени:
  • „Планекс Комплект” ООД – фирма за вътрешни електро и специални инсталации;
  • „Строймаркет – Вълчи дол” ООД – фирма за търговия със строителни материали и строителни услуги.
2002 – 2007 г.
Планекс Холдинг – цялостно управление на строително-инвестиционния процес
„Планекс Холдинг” ООД е създаден през 2002 г. с цел контрол и управление на всички дъщерни компании. Така се затваря цикъла от проектирането и строителството до обзавеждането и оборудването на обектите. Планекс ООД функционира като основна фирма-изпълнител на проектите, договаряни и инвестирани от Планекс Холдинг ООД. През този период са построени хотелите „Виктория”, „Иберостар Феста Панорама”, „Теодора Бийч”, „Сириус”, хипермаркет Технополис, супермаркетите на веригата „Бурлекс” във Варна.
Построен е и жилищен комплекс „Панорама” – със 120 апартамента.

През 2002 г. е създаден „Стромат” ООД – фирма за търговия със строителни материали на територията на Североизточна България.

През 2004 г. е създаден „Пи Ел Ейч Инвест” ООД, фирмата която се занимава с управлението на строително-инвестиционни проекти, продажби и управление на собствеността. Създадена е и фирма за ниско строителство, благоустрояване и външни настилки „Веплан” ООД.

Дейността на Холдинговото дружество позволява на Планекс ООД като строителна компания – Главен изпълнител да разчита на сериозни и коректни партньори в лицето на всички дъщерни дружества. Това гарантира качественото и в срок изпълнение на проектите, независимо от техния мащаб.
 
През 2007 г. са създадени фирмите „Планекс Билд” ООД, строителство и строително предприемачество в София и „Планекс Норд” ООД – строителство в региона на Каварна и Северното Черноморие.

През лятото на 2007 г. Планекс ООД завършва строителството на висококатегорийните жилищни комплекси „Алфа” в София, „Вива” и „Панорама 3” във Варна, ваканционните комплекси „Сплендид Св. Константин” в КК „Св. Св. Константин и Елена” и „Созопол дриймс” в Созопол. Започва строителството на комплекс „Галерия” в Обзор.

За 16 години от създаването си „Планекс” увеличи персонала си на близо 1500 души и се превърна в една от сериозните фирми в българския строителен бизнес. През последните 4 години общият годишен оборот се удвоява спрямо предходната година и за 2004 г. възлиза на 39 млн. лева.

Планекс е носител на наградата Златен отвес – строеж на годината за 1999 год, 2003 год. и 2005 год., има две първи места в конкурса за 2001 и 2002 год. за жилищна и обществена сграда. Фирмата е носител на две първи награди в националния конкурс „Сграда на годината” за 2003 год., както и на две номинации в конкурса за 2005 год.,
Фирмата заема 5-то място в Топ 100 на фирмите в град Варна за 2004 г.

„Планекс” ООД е сертифициран по ISO 9001:2000.

Планекс ООД е съучередител на Варненска строителна камара, член на Българската строителна камара и на FIABCI - България.

Инж. Христо Димитров (Управител) е член на Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Инж. Пламен Андреев (Управляващ съдружник) бе до края на март 2007 година Председател на Варненската строителна камара, член е на УС на FIABCI - България, член на Българската предприемаческа камара, член на Управителния съвет на Варненска търговско-индустриална камара и Консултативния съвет по строителство на Община – Варна.